© 2020 AV TERJE AALRUST, OSLO

Heldags fotografering

Hva er dokumentarisk fotostil.

Jeg følger med i kulissene og fanger de ekte øyeblikkene. Smilene, latteren, gledene, forventningene og blikkene er det viktigste jeg ser etter og venter på. Jeg følger brudeparet gjennom hele dagen og fotograferer de ekte følelsene av brudepar og gjester uten å være en regissør. Jeg vil være godt synlig i bryllupet, men jeg vil ikke ta regien gjennom dagen. Jeg vil kunne komme med råd og veiledning hvis det er ønskelig, typisk under fotograferingen av de offisielle brudebildene og familiebildene.

 

Hva inneholder en heldagsfotografering

Følger brudeparets siste forberedelser før finstasen sitter.

 

«Fist look» - Hvis det er ønskelig fra paret å ikke se hverandre før de er ferdig pyntet så planlegger vi for det, med hjelp av forlovere, at den ene parten, tradisjonelt sett brudgommen, venter med ryggen til eller øynene igjen. Her vil det være fokus på brudgommen, og ikke bruden, som det ofte er mest fokus på gjennom dagen.

 

Bilder før under og etter vielsen.

Her er det mange viktige øyeblikk jeg vil fokusere på å få med, sammen med alle følelsene som er i spill. Jeg vil her i tillegg til brudeparet, fokusere på nærmeste familie og forlovere. Blant viktige hendelser er buden sin ankomst, første kyss og utgangen med mottakelsen av familie og venner. Her jobber jeg aktivt for å være lite synlig og så lite i veien som mulig, men å være på de riktige stedene til riktig tid.

 

Litt avhengig av programmet for dagen, men det neste er ofte de offisielle brudebildene. Her er forloverene med, og de spiller ofte en viktig rolle for å få til en løs og ledig stemning, det er viktig å slappe av.

 

Så er det gjerne en mingleperiode, der jeg prøver å fotografere så mange av gjestene som mulig mens de interagerer med hverandre. Jeg fokuserer jeg på å fange de ekte smilene og latteren.

 

Før eller etter mingleperioden er det vanlig med familiefotograferingen. Her er det ofte det tradisjonelle som gjelder og vi følger en liste som er satt opp på forhånd.

 

Så kommer middagen og her fotograferer jeg ikke under selve spisingen, det blir det sjeldent gode bilder av, men når talene begynner, da er jeg 100% til stede. Det er gjerne her de største følelsene kommer, og det gjør seg godt på bilder. Latter, glede og tårer hører med, og her er det bare å la følelsene slippe til, uten å holde noe tilbake.

 

Etter middagen fokuserer jeg på stemningsbilder og å få med de viktige hendelsene kakespising, leker, første dans, mer dans og moro. Her holder jeg det gående til 22-tiden.

 

Under kvelden er det gjerne to ganger jeg lurer på om jeg kan stjele brudeparet litt, det ene er ved solnedgangen. I den såkalte «golden hour» da prøver jeg å få 5-10 minutter med fotografering i det flotte lyset. Den andre gangen er på slutten av dagen, gjerne det siste jeg gjør. Da tar jeg med brudeparet og en håndfull av gjestene for å ta bilder med stjerneskudd.